Hoe plasticvrij scrub jij?

Wist jij dat er via jouw doucheputje plastic in de zee terechtkomt en dat je daarmee de'plastic soep' uitbreidt? In veel verzorgingsproducten, zoals scrubgel, reinigingsgel en zelfs tandpasta zijn microplastic deeltjes verwerkt, die wij dagelijks doorspoelen.

Deze ultrakleine plasticdeeltjes glippen door de mazen van de waterzuiveringssystemen en komen rechtstreeks in de natuur terecht, wat schadelijk is voor het zeeleven. Bovendien komt het uiteindelijk in onze voedselketen terecht, omdat zeedieren de plastic deeltjes aanzien voor voedsel.

Alternatieven
Stichting De Noordzee vraagt producenten van verzorgingsproducten om alle plastic deeltjes te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven, zoals anijszaadjes, zand, zout of kokos. Vroeger werden deze alternatieven ook al gebruikt.

Plasticpetitie
Jouw stem als consument is erg belangrijk! Teken daarom net als bijna 4.000 anderen voor jou de petitie en vertel je vrienden ervan. Daarnaast kun je in de aanschaf van de producten ook al verschil uitmaken. Kijk op het etiket op er plastic in zit. Plastics kun je vinden onder de namen: Polyethylene (PE), Polypropylene (PP) en Polyethylene terephtalate (PET). Stichting De Noordzee heeft ook een lijst opgesteld met producten die je beter niet kunt gebruiken.

(Bron: Noordzee.nl)

Aanvullende gegevens