Geen geitewollensjaal-verhaal

'Meet your scarf', oftewel: ontdek het verhaal àchter je sjaal. Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een trendy en tegelijk duurzaam geproduceerd modeartikel?

Duurzaamheid en eerlijke handel zijn tegenwoordig gevleugelde termen, die je niet direct associeert met een trendy outfit. Fair Wear Foundation, modemerk Charlie+Mary, Schone Kleren Campagne, Max Havelaar, ASN Bank en Green Fashion Competition winnares Elsien Gringhuis sloegen met het project 'Meet your scarf' de handen en naaimachines ineen om duurzame kledingitems een tandje hipper te maken. Resultaat: een fashion accessoire waarmee je gezien mag worden en waarvan het productieproces eveneens inzichtelijk is. Alle ketenstappen, van katoenboer in India tot drager in Nederland zijn beschreven op de verpakking. 2 december jl. werd de sjaal officieel gelanceerd en vanaf de eerste week van december is 'ie in verschillende winkels te vinden.

Standaarden
Speciaal voor het Meet your scarf-project reisde de oprichters van modemerk Charlie+Mary af naar India om het gehele productieproces van de sjaal te volgen. Hoe duurzaam verloopt dat eigenlijk? Ze bezochten de katoenvelden in Gujarat, ze zagen het spinnen en kleuren van de stof in het zuiden van India, en vervolgens het snijden en omzomen van de sjaal in het noorden. "Wanneer je de afstanden bekijkt die de sjaal alleen al aflegt binnen India, besef je je al snel dat het onwaarschijnlijk is dat er een modeartikel bestaat dat geheel milieuvriendelijk is." De katoen is fairtrade biologisch gecertificeerd. Dit betekent dat de katoen van plantages komt waar boeren een eerlijke prijs krijgen voor de katoen en waar ze onder goede arbeidsomstandigheden kunnen werken. Aan het stempel 'biologisch' daarnaast, zijn zeer strenge milieuvoorwaarden verbonden. Al het mogelijke is gedaan om de sjaal zo duurzaam mogelijk te maken. Lees meer over de bevindingen van Charlie+ Mary op hun weblog.

Rapport
Om te kijken hoe de aanpak van Fair Wear Foundation de arbeidsomstandigheden door de hele productieketen van Fairtrade katoen zou kunnen verbeteren, hebben Fairtrade International en Fair Wear Foundation in 2011 een pilot gedaan, waarin ook de stadia tussen plantage en naaiatelier werden onderzocht. Een volledig rapport van de pilot zal in december 2011 op de site van Fair Wear Foundation worden gepubliceerd.

(Bron: meetyourscarf.com)

Aanvullende gegevens