e-waste beter geregeld

Het wordt gemakkelijker om elektronisch afval, zoals kapotte koelkasten en telefoons terug te brengen naar de winkel, zo is het Europees Parlement (EP) donderdag 19 januari overeengekomen.

Ook wordt er strenger gecontroleerd op door wie en waar dat e-afval wordt verwerkt.Dit staat vermeld in de herziene richtlijn afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Je mag - als je in de Europese Unie woont - kleine producten terugbrengen bij grotere elektronicawinkels, zonder dat de verplichting om een nieuw apparaat te kopen. Hiertoe moeten de administratieve procedures voor bedrijven eveneneens worden versimpeld.

Recyclen
Deze betere verwerking is goed nieuws voor mens en milieu. Kostbare grondstoffen kunnen worden hergebruikt en de stort van gevaarlijke stoffen wordt teruggedrongen.
Om dit voor elkaar te krijgen, gelden de voorwaarden dat de beste recycletechnieken zullen moeten worden gebruikt en producten zullen zo moeten worden ontworpen dat ze gemakkelijk te recyclen zijn.

Controle
De controle op illegale transporten wordt daarnaast behoorlijk strenger, om te voorkomen dat het elektronische afval wordt verwerkt in landen waar de arbeidsomstandigheden erg slecht zijn en waar de verwerking negatieve gevolgen heeft voor het milieu.

(Bron: Europees Parlement)

Aanvullende gegevens