BASF trekt zich terug

Het verzet van consument, boeren en politici heeft gewerkt: chemieconcern BASF heeft onlangs laten weten dat het bedrijf zich terugtrekt uit de Europese markt voor genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen.

De activiteiten va BASF waren in Europa gefocust op aardappelgewassen, het gaat hier dan ook om de aardappelsoorten Amflora (pootgoedvermeerdering voor commerciële verkoop) en Fortuna (veldproef als onderdeel van een toelatingsprocedure). Als reden voor het vertrek geeft BASF aan dat de weerstand tegen plantenbiotechnologie in Europa te groot is. Daarom zal BASF zich concentreren op voor hen aantrekkelijke markten voor plantentechnologie in Noord- en Zuid-Amerika en de Aziatische groeimarkten.

Samen sterk
Een onderzoek van Greenpeace samen met Avaaz in 2010 wees uit dat meer dan één miljoen Europese burgers de Europese Commissie het oneens is met de toelating van nieuwe gentechgewassen, zoals de BASF-aardappel. Maar niet alleen de consument was tegen de invoer van de genetisch gemanipuleerde aardappel, ook landbouwers hebben grote bezwaren. Het kostte BASF veel moeite om een aardappelboer te vinden die allereerste gentech Amflora aardappel wilde telen. De Nederlandse aardappelhandel, die wereldwijd hoog staat aangeschreven als het gaat om teelt en onderzoek, wil geen nieuwe gentechaardappel verbouwen op de akkers. “Als we samen met consumenten en boeren een vuist blijven maken, houden we de Nederlandse landbouw gentechvrij”, stelt Greenpeace’ campagneleider gentech en landbouw, Herman van Bekkem op de website van Greenpeace.

(Bronnen: BASF, Greenpeace, Aseed)

Aanvullende gegevens